menu

Granola - Na Dobry Początek Dnia

Śniadanie to podstawy posiłek każdego dnia. Od tego, w jaki sposób spędzamy poranki zależy jakość pozostałej części dnia, dlatego warto zapewnić sobie odpowiednią dawkę witamin i składników odżywczych zaraz po przebudzeniu. Granola występuje w wielu wariantach smakowych i można podawać ją z różnymi dodatkami, istnieje nieograniczona liczba różnorodnych śniadań, które można przygotować na jej bazie. Wciąż wahasz się czy warto spróbować? Pozwól nam rozwiać wątpliwości. 


Granola z owocami i orzechami na śniadanie,
 

SPIS TREŚCI:

  1. Co to jest granola?
  2. Czy warto jeść granolę?
    1. Granola - składniki odżywcze i wpływ na zdrowie
    2. Czy od granoli się tyje?
  3. Granola i musli - czym się różnią?
    1. Musli - co to jest?
  4. Z czym jeść granolę? 
    1. Pudding z nasion chia z granolą
    2. Granola smoothie
    3. Granola z jogurtem i owocami
    4. Omlet z granolą i owocami 
    5. Granola z mlekiem

CO TO JEST GRANOLA?

Granola to nic innego jak płatki owsiane z dodatkami, takimi jak suszone owoce, orzechy czy nasiona. Może też zawierać inne ziarna, takie jak komosa ryżowa, proso czy jęczmień. Granolę można dowolnie modyfikować według swojego uznania, dodając ulubione składniki, które możesz znaleźć w naszym sklepie

Od najdawniejszych pokoleń żywność poddawano obróbce, aby zabezpieczyć ją przed zepsuciem i umożliwić przechowywanie przez dłuższy czas. Właśnie dzięki produktom takim jak granola można cieszyć się smakiem świeżych produktów także wtedy gdy dostęp do nich jest ograniczony, np. zimą. Jednocześnie unika się marnowania nadmiarów zbiorów latem, kiedy nie udaje się wykorzystywać na bieżąco wszystkich owoców. Granola to doskonały sposób na przedłużenie terminu spożycia produktu. Jej kolejną zaletą jest różnorodność. Każdego dnia jeść ją w innej wersji, dodając ulubione bakalie, nasiona i pestki. Możesz wcisnąć do jednej miseczki praktycznie nieograniczoną ilość witamin i minerałów

Co można znaleźć w granoli?

CZY WARTO JEŚĆ GRANOLĘ?

Zastanawiasz się, czy granola jest zdrowa? Czy granola to produkt fit? Czy granola sprzyja odchudzaniu? Wokół tematu narosło wiele mitów. Wyjaśnijmy więc najprościej jak się da. Granola jest tak zdrowa, jak produkty, z których się składa. Jeśli wybierzesz typową granolę z marketu może okazać się, że na 100 g produktu, 23 g to cukier! Nic dziwnego, że Twoja waga nie spada, mimo, że na pozór tak zdrowo się odżywiasz. 

Jeśli swoje śniadanie przygotujesz na bazie nieprzetworzonych produktów, nie tylko będzie mniej kaloryczne, ale także zdrowe. Granola to doskonała opcja na śniadanie, które dostarczy organizmowi dużą dawkę energii, potrzebnej do rozpoczęcia dnia bez bólu i narzekania. A to dzięki wysokiej zawartości witamin i minerałów w owsie, orzechach, suszonych owocach i nasionach, z których się składa.

GRANOLA - SKŁADNIKI ODŻYWCZE I WPŁYW NA ZDROWIE

Składniki granoli pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu i dodają sił witalnych. Będące jej bazą płatki owsiane, nasiona i orzechy podnoszą zdolność zachowania balansu w pracy układu nerwowego, a to z kolei zapobiega napadom paniki, niepokoju, łagodzi rozdrażnienie i nerwowość, poprawia nastrój i koi stres. Warto zatem włączyć granolę do diety dla dosłownie, świętego spokoju ;) 

Płatki owsiane, których w granoli jest najwięcej to bogactwo składników mineralnych, zwłaszcza jodyny. Jodyna to związek, który ma istotne znaczenie w profilaktyce i leczeniu chorób tarczycy. Regularnie spożywana o poranku granola sprawi, że przestaniesz odczuwać objawy nadaktywności tarczycy lub jej niedoczynności, takich jak nadmierna senność, zmęczenie, brak apetytu lub nadmierne łaknienie, wypadanie włosów, tycie i wiele innych.

Orzechy, mimo, że są kaloryczne i bogate w tłuszcz, to spożywane regularnie w ograniczonej ilości przyczyniają się do usprawnienia pracy niemal każdego narządu i układu w organizmie. Dzięki wysokiemu potencjałowi antyoksydacyjnym, orzechy zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów, szczególnie raka jelita grubego, trzustki i endometrium. Ze względu na znaczną zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, usprawniają pracę układu sercowo-naczyniowego. Dietetycy zgodnie twierdzą, że spożywanie małej porcji orzechów kilka razy w tygodniu obniża poziom cholesterolu we krwi, zmniejsza zachorowalność na chorobę wieńcową oraz ryzyko wystąpienia zawału serca i udaru. Dzięki wysokiej zawartości białka, orzechy stanowią niezbędne uzupełnienie diety wegetariańskiej.

Dodatkowo, granola będąc bogatym źródłem witaminy E, przyczynia się do utrzymania zdrowej skóry i mocnych paznokci, a zawarte w jej składzie witaminy z grupy B i żelazo zapobiegają anemii. Dzięki sporym ilościom cynku, magnezu, wapnia i fosforu, które wspomagają koncentrację i koją układ nerwowy, granola doskonale sprawdzi się jako rozpoczęcie dnia pełnego wyzwań.

CZY OD GRANOLI SIĘ TYJE?

Pomimo licznych sporów w tej kwestii, większość dietetyków zaleca spożywanie granoli także na diecie odchudzającej, gdyż wysoka zawartość błonnika pokarmowego w niej zawartego przyspiesza pracę jelit, a tym samym pobudza przemianę materii. Nie oszukujmy się jednak. Nic co spożywamy w nadmiarze nie pomoże schudnąć. Warto ograniczać nie różnorodność składników, ale ich ilość. 

Granola jest tak kaloryczna, jak produkty, z których się składa. Jeśli wybierzesz granolę popularnej marki z marketu może okazać się, że zawiera w sobie więcej cukru niż wartościowych składników. Dlatego warto zwrócić uwagę nie tylko na ilość i gatunek bakalii (im ich więcej, tym produkt będzie miał więcej kalorii, a tym samym więcej wartości odżywczych), ale także metodę słodzenia granoli. Warto wybrać taką, która nie zawiera w składzie syropu fruktozowego, ale np. miód czy inne naturalne substytuty cukru. 

Granola pozostawia uczucie sytości na długo, dzięki czemu to doskonały sprzymierzeniec w walce z zachciankami. Wybierając na śniadanie granolę, minimalizujesz więc szanse, że sięgniesz po nadprogramową przekąskę w ciągu dnia. Jeśli jednak już masz ochotę na coś słodkiego, na bazie granoli z łatwością przygotujesz ciasteczka, batoniki czy muffinki. Jeśli wolisz szybsze rozwiązania, możesz dodać granolę ją do jogurtu, mleka lub owocowego smoothie. 

GRANOLA I MUSLI - CZYM SIĘ RÓŻNIĄ?

Żeby zrozumieć różnicę między granolą i musli, najpierw należy ustalić co w ogóle porównujemy. O granoli wiecie już sporo, jednak czym jest musli? 

Musli wymyślił pod koniec XIX wieku pewien szwajcarski lekarz - Maximilian Bircher-Benner. Inspiracją dla tego odkrycia były zwyczaje przodków, mieszkających w górach, który w porannych i wieczornych posiłkach mieszali mleko i jagody z ziarnem owsa. 

Lekarz zapewne zdawał sobie sprawę z korzyści jakie przynosi spożywanie płatków owsianych, mógł nie być jednak świadomy walorów smakowych połączenia go z owocami i mlekiem. Klasyczne, szwajcarskie, nazwane na cześć lekarza - birchermüesli składa się z płatków owsianych, orzechów i świeżych owoców. Wszystkie składniki są miksowane z jogurtem do uzyskania konsystencji musu. Wersja, która zyskała popularność na całym świecie ma jednak postać sypką, to najczęściej płatki z bakaliami zalane jogurtem. 

MUSLI - CO TO JEST?

Musli i granola mogą być przygotowane z dokładnie tych samych składników, a tym co je różni jest proces produkcji. 

Musli to mieszanka płatków zbożowych, orzechów i świeżych lub suszonych owoców. Musli jemy z dodatkiem zimnego lub ciepłego mleka albo jogurtu. Granola to produkt zbożowy, powstały ze zmieszania płatków z olejem i słodzikiem, np. miodem, syropem klonowym lub cukrem trzcinowym, a następnie poddany obróbce termicznej. Właśnie dzięki pieczeniu tworzą się chrupiące kawałki, charakterystyczne dla granoli.

Uważa się, że musli, ze względu na niższą zawartość kaloryczną jest zdrowsze niż granola, różnice te są jednak zbyt małe by dokonać jednoznacznej oceny. Tym, co się liczy jest skład obu produktów oraz stosunek ilości płatków do owoców i orzechów. Trzeba pamiętać, że każdy, nawet najzdrowszy produkt, jeśli wprowadzony do diety bez umiaru może zaszkodzić. Dlatego nie obawiajmy się też raz na jakiś czas bardziej kalorycznego śniadania z granolą

Z CZYM JEŚĆ GRANOLĘ?

Chcesz nareszcie włączyć granolę do diety? A może myślisz, że wyczerpałeś już wszystkie pomysły na jej wykorzystanie w diecie? Bez względu na potrzeby, granolę można modyfikować i łączyć z innymi produktami tak, by zawsze dostarczyć sobie nowych smakowych wrażeń. Ponieważ doskonale smakuje z jogurtami i mlekiem, to możesz bez końca tworzyć nowe warianty z wykorzystaniem bardziej egzotycznych owoców lub nasion i orzechów. Doskonale pasuje jako dodatek do wypieków lub baza do ciasteczek. Zobacz, jak wykorzystywać granolę, by na stałe zagościła w jadłospisie bez monotonii! 

PUDDING Z NASION CHIA Z GRANOLĄ

Wieczorem zalej 3 łyżki nasion chia szklanką mleka lub napoju roślinnego, wymieszaj i odstaw na noc do lodówki, aby nasiona wchłonęły mleko i napęczniały. Po przebudzeniu dodaj do tak powstałego puddingu granolę i świeże owoce. Gotowe!


Granola z jogurtem i nasionami chia.

GRANOLA SMOOTHIE

Do wysokiego naczynia wrzucamy ulubioną mieszankę owoców i zalewamy napojem roślinnym lub mlekiem. Przy pomocy blendera łączymy składniki aż powstanie gęsty sok. Przed podaniem posypujemy ulubioną granolą, polecamy Granolę Musli Egzotyczne z miechunką, papają i marakują od przyprawka.pl. Smoothie ma delikatnie puszystą konsystencję, dodatek granoli sprawi, że napój nabierze chrupkiego wyrazu, a co ważniejsze – zapewni energię na dłuższy czas. Szybko i zdrowo!

Smoothie bananowe z granolą i kawałkami owoców.

GRANOLA Z JOGURTEM I OWOCAMI

Ulubione owoce kroimy na kawałki i układamy w miseczce. Następnie polewamy jogurtem naturalnym, a wszystko posypujemy granolą. Polecamy Granolę Crunchy od przyprawka.pl. Ponieważ nie zawiera ona dodatków, możemy dać się ponieść fantazji i wykorzystać wszystkie ulubione ziarna i nasiona. Od chia i goji, przez amarantusa i otręby, na suszonych owocach i orzechach kończąc. 


Granola z jogurtem naturalnym i owocami w przezroczystych szklankach.

OMLET Z GRANOLĄ I OWOCAMI

Przygotuj omlet według ulubionego przepisu (ogranicz używanie ziół, gdyż mogą nie komponować się dobrze ze słodkimi dodatkami). Polej omlet ulubionym jogurtem naturalnym, owocowym czy wegańskim i następnie posyp całość granolą. Możesz także dodać garść owoców sezonowych. 

Omlet z granolą i owocami.

GRANOLA Z MLEKIEM

Granola doskonale komponuje się z mlekiem. Można serwować ją zarówno na ciepło jak i zimno, z mlekiem krowim lub roślinnym. To propozycja dla zabieganych, gdyż przygotowanie nie zajmuje więcej niż minutę!


 Granola z mlekiem lub granola z napojem roślinnym.

Źródła:

  1. H. Koprowska, Robimy Susze, Warszawa 1980.
  2.  Jak wybrać zdrowe MUSLI i jak zrobić własną mieszankę musli? Małgorzata Hynek-Okonski, www.poradnik zdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/muesli-zrob-sama_34921.html, [dostęp: 03.01.2022].
Polecane produkty
account_circle Zaloguj się, aby dodać komentarz.

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!