DIETETYCZNE PĄCZKI NA TŁUSTY CZWARTEK
Luty to trudny miesiąc, w którym z reguły brakuje słońca i mimo, iż jest krótszy, to i tak się dłuży. Może dlatego właśnie w lutym jest tak wiele okazji by poprawić sobie nastrój. Dopiero co świętowaliśmy Międzynarodowy Dzień Pizzy, a już zbliżają się Walentynki. I choć te co prawda, nie każdemu mogą się podobać, to już 16-go jest TŁUSTY CZWARTEK - tradycja, którą uwielbiają wszyscy Polacy i zgodnie ustawiają się w kolejkach do cukierni po pyszne i świeże pączki.
Spis treści:
- Tłusty czwartek - skąd taka tradycja
- Dlaczego warto zrobić pączki w domu?
- Przepisy na dietetyczne pączki
- Pączki bezglutenowe z konfiturą z płatków róży
- Pączki fit z piekarnika
- Wegańskie pączki z różowym lukrem
TŁUSTY CZWARTEK - SKĄD TAKA TRADYCJA?
Tradycja tłustego czwartku sięga czasów pogańskich. Był to dzień, w którym świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Pączki, które znamy obecnie znacznie różnią się od swoich staropolskich pierwowzorów. Pączki, które początkowo nazywano pampuchami, miały postać ciasta chlebowego smażonego na smalcu i nadziewane były słoniną lub kraszone skwarkami.
Zwyczaj jedzenia pączków na słodko pojawił się w Polsce w XVI wieku, a kulisty kształt pochodzi dopiero z XVIII wieku, kiedy to na masową skalę zaczęto używać w wypiekach drożdży, przez co ciasto stało się bardziej puszyste i elastyczne. Niektóre pączki miały wewnątrz orzech lub migdał, a osoba która go znalazła mogła liczyć na szczęście, dostatek i powodzenie.
DLACZEGO WARTO ZROBIĆ PĄCZKI W DOMU?
Dla niektórych tłusty czwartek to przyzwolenie, by na chwilę poluzować ścisłe reguły diety. Najtwardsi, uznając zasadę, że im więcej zjedzonych pączków, tym lepiej, chwalą się swoimi wynikami i pobitym rekordem z zeszłego roku. Zjeść 50 pączków to wyczyn, nie równa się jednak temu, by w takim dniu pączki własnoręcznie zrobić.
Przygotowując pączki w domu, możesz wybrać dokładnie takie składniki, jakie dopuszcza Twoja dieta i nie rezygnować z przyjemności. Jednocześnie unikniesz stania w kilometrowej kolejce do cukierni, po to, by przekonać się, że pączka z twoim ulubionym nadzieniem już nie ma. Decydując się na wypieki w domu, możesz dać się ponieść fantazji i wykorzystać najrozmaitsze dodatki oraz posypki. Nie tylko przygotowujesz dokładnie to, co lubisz, ale do tego będziesz mieć pewność, że korzystasz z produktów najwyższej jakości, a do tego sporo zaoszczędzisz, bo obecnie nawet cena pączka może przywrócić o zawrót głowy!
PRZEPISY NA DIETETYCZNE PĄCZKI
Mówi się, że kto nie zje pączka w Tłusty Czwartek, ryzykuje brak szczęścia w dalszym życiu. A ponieważ Wasze szczęście jest dla nas bardzo ważne, to przygotowaliśmy propozycje przepisów, dzięki którym nie będziecie musieli kusić losu. Bez względu na to przeszliście na dietę odchudzającą, wegańską, trenujecie, unikacie wysokokalorycznych dań czy zmagacie się z alergią na gluten, z Przyprawką przygotujecie się na tłusty czwartek i zapewnicie sobie pomyślność przez cały rok.
PĄCZKI BEZGLUTENOWE z KONFITURĄ Z PŁATKÓW RÓŻY
Przygotowanie pączków w domu to szczególnie atrakcyjne rozwiązanie dla osób, które ze względów zdrowotnych nie mogą pozwolić sobie na spożywanie tradycyjnych wypieków. Mowa o osobach cierpiących na celiakię oraz z alergią na gluten. Na szczęście, dzięki produktom marki Bezgluten, dostępnym w naszym sklepie, możesz świętować tak samo, jak ci, którym układ trawienny nie przysparza kłopotów.
SKŁADNIKI:
- olej rzepakowy nierafinowany do smażenia
- cukier puder
- konfitura z płatków róży
- 5-8 g drożdży instant
- 4 żółtka
- 4 łyżki cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru
- 400 g mieszanki Uniwersalnej BEZGLUTEN
- mleko
- 5 łyżek roztopionego masła
PRZYGOTOWANIE:
Do miski wsypujemy mieszankę bezglutenową, dodajemy mleko i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy ubite żółtka jaj oraz drożdże instant i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wlewamy roztopione masło i mieszamy, aż składniki ładnie się połączą. Tak przygotowane ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 50 min, aż podwoi swoją objętość.
Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy je na mniejsze części i formujemy niewielkie kulki, które po odstawieniu na kolejne 30 min. znowu dwukrotnie urosną.
Pączki smażymy na rozgrzanym, głębokim tłuszczu aż ładnie się zarumienią, ok. 3 min z każdej strony. Następnie wykładmy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu, a wystudzone nadziewamy ulubioną konfiturą. Podajemy posypane cukrem pudrem.
PĄCZKI FIT Z PIEKARNIKA
Tradycyjny pączek to prawdziwa bomba kaloryczna, ale nawet jeżeli jesteś na diecie, to możesz z powodzeniem przygotować pączki w domu i jeść je bez wyrzutów sumienia. W tym celu, należy wykorzystać odpowiednie składniki i aby uniknąć smażenia w głębokim oleju - upiec pączki fit w piekarniku. Dodatkowo, warto wykorzystać przetwory owocowe o obniżonej zawartości cukru, szczególnie polecamy wykorzystanie konfitury aroniowej z siemieniem lnianym, która dodatkowo wpłynie pozytywnie na metabolizm nadmiarowych kalorii.
SKŁADNIKI:
- 500 g mąki orkiszowej,
- 15-20 g drożdży instant,
- 40 g miodu,
- 100 g oleju kokosowego
- ½ łyżeczki soli
- konfitura niskosłodzona. Polecamy naturalne przetwory o obniżonej zawartości cukru, dostępne w naszym sklepie w wielu wariantach: Truskawka, Aronia z Siemieniem, Morela, Malina, Jagoda, Żurawina, Borówka.
PRZYGOTOWANIE:
Olej kokosowy podgrzewamy w garnuszku aż uzyska płynną konsystencję i przelewamy do miski. Dodajemy miód, drożdże i bardzo dokładnie mieszamy. Dosypujemy przesianą mąkę orkiszową, solimy i całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Na koniec wbijamy dwa jajka i przez kilka minut mieszamy, aż ciasto stanie się gładkie (nadal będzie się bardzo kleić). Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na trzy kwadranse do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
Blat oraz ręce smarujemy olejem kokosowym, żeby ciasto nie lepiło się do rąk. Wyrabiamy z ciasta małe kulki, spłaszczamy. Na środek nakładamy łyżeczkę konfitury, sklejamy i łączeniem do dołu układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni góra/dół i pieczemy pączki ok. 15 minut, sprwdzając co jakiś czas, czy nie rumienią się za bardzo. Upieczone pączki odstawiamy na 10 minut do przestygnięcia. Przy ozdabianiu daj się ponieść fantazji!
WEGAŃSKIE PĄCZKI Z RÓŻOWYM LUKREM
Czy Tłusty Czwartek może być odrobinę mniej kaloryczny i zdrowszy niż klasyczny? Oczywiście!
Podpowiadamy jak zamienić pączki smażone na głębokim tłuszczu na równie pyszne, wegańskie pączki z piekarnika! Aby ich wygląd był jeszcze bardziej efektowny i apetyczny, postawiliśmy na lukier i sproszkowane liofilizowane owoce - efekt wow gwarantowany!
SKŁADNIKI:
- 450 g mąki pszennej
- 40 g cukru
- 7 g drożdży instant
- 300 ml ciepłego napoju sojowego, napoju migdałowego lub napoju ryżowego
- 60 g oleju kokosowego
- ok. 250 g konfitury różanej
Lukier:
- 300 g cukru trzcinowego
- 6/7 łyżek gorącej wody
- 5 g sproszkowanych liofilizowanych truskawek
- Owoce liofilizowane w kawałkach: Mango, Kiwi, Żurawina
PRZYGOTOWANIE:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier i drożdże suszone. Mieszamy. Podgrzewamy lekko napój sojowy i dodajemy do suchych składników. Gdy produkty połączą się, dodajemy jeszcze miękki olej kokosowy i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 90 minut, aby wyrosło.
Po tym czasie należy je podzielić na pół i rozwałkować na dwa kawałki takiej samej wielkości o grubość około 1,5-2 cm. Na pierwszym kawałku ciasta za pomocą szklanki zaznaczamy delikatnie kółka i na środku każdego umieszczamy łyżeczkę konfitury. Kiedy wszystkie pączki są gotowe, delikatnie przykrywamy drugą połową ciasta i wycinamy za pomocą większej szklanki. Sklejamy brzegi i układamy pączki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika pączki powinny leżeć na blasze przykryte ściereczką jeszcze przez około 40 minut, po to aby ciasto wyrosło.
Po tym czasie wkładamy pączki do piekarnika nagrzanego na 180°C i wyjmujemy po upływie ok. 14 minut. Upieczone pączki zostawiamy do ostygnięcia.
Aby zrobić lukier, musimy stopić cukier, dodając stopniowo gorącą wodę. Im więcej cukru, a mniej wody, tym lukier będzie gęstszy. Sami decydujecie o jego konsystencji.
Mniej więcej połowę lukru odkładamy do osobnej miseczki i dodajemy sproszkowane liofilizowane truskawki. Mieszamy i w razie potrzeby rozrzedzamy przy pomocy wody. Pączki możemy maczać lub oblać je lukrem, w zależności od tego jaką konsystencję uzyskaliśmy.
Do pozostałej częŚci wsypujemy liofilizowane owoce w kostkach według własnego uznania i czekamy aż nabiorą wody. W razie koniecznoŚci rozrzedzamy. Kiedy owoce zmiękną, możemy polewać pączki lukrem.
PODSUMOWANIE
Pączki kojarzą się z dostatkiem – są tłuste, słodkie i niesamowicie pyszne. Mówi się, że kto nie zje pączka w Tłusty Czwartek, ryzykuje brak szczęścia w dalszym życiu. Lepiej więc nie ryzykować, nawet jeśli nie jest się przesądnym! My życzymy wszystkim udanego i pysznego Tłustego Czwartku, wielu zjedzonych pączków oraz szczęścia, które podobno od nich pochodzi.
Brak komentarzy. Bądź pierwszy!