menu

FIT MAZUREK WIELKANOCNY

Fit mazurek to sposób na to, by Wielkanoc na diecie nie oznaczała rezygnowania z przyjemności. 

Dziś dzielimy się z Wami przepisem na mazurki bez cukru i bez mąki pszennej, które z pewnością przypadną do gustu nie tylko tym, którzy dbają o linię, ale także osobom z nietolerancją glutenu.

Spis treści: 

  1. Jak przygotować ciasto w wersji fit?
  2. Fit mazurek z kajmakiem
  3. Mazurek orkiszowy z kremem ze śliwek

JAK PRZYGOTOWAĆ CIASTO W WERSJI FIT? 

Jak przygotować dietetyczny mazurek? To proste. Jeśli zależy ci na zachowaniu zdrowej diety, warto skorzystać z gotowych przepisów na fit babki i odchudzone mazurki, ale możesz też samodzielnie zmodyfikować klasyczny przepis, aby obniżyć jego kaloryczność. Oto kilka trików, które pomogą ci w przygotowaniu mazurka w wersji light:

  • Zmniejsz ilość tłuszczu w kruchym cieście dla mazurka.
  • Wykorzystaj cieńszą warstwę ciasta w mazurku fit.
  • Zastosuj mąkę razową lub mieszankę mąki razowej z pszennej, aby przygotować zdrowsze ciasto do mazurka.
  • Zastąp cukier niskokalorycznymi słodzikami, takimi jak ksylitol czy erytrol, do przygotowania ciasta i polewy dla mazurka fit.
  • Unikaj tradycyjnych, kalorycznych polew kajmakowych. Zamiast tego wybierz wypełnienie owocowe lub jabłkowe - to kluczowy element przy przygotowaniu dietetycznych mazurków.
  • Wykorzystaj dżem bez cukru do przygotowania nadzienia dla mazurka fit.
  • Dekoruj mazurka fit zdrowymi orzechami i owocami, a nie cukrowymi jajeczkami czy kajmakiem.
  • Użyj dobrej jakości gorzkiej czekolady do wykonania napisów na mazurku.

FIT MAZUREK Z KAJMAKIEM 

Jeśli chcesz przygotować dietetyczny mazurek z kajmakiem, ale unikasz cukru i kalorii, możesz zastąpić tradycyjny kajmak, kremem z daktyli. Oto przepis:

SKŁADANIKI:

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Aby przygotować ciasto, połącz mąkę jaglaną, masło lub olej kokosowy, jajko, proszek do pieczenia i ksylitol. Wyrób z nich kruche ciasto i włóż je do lodówki na około 30 minut. Następnie wyłóż ciasto do okrągłej formy i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Następnie wyjmij z piekarnika, zdejmij folię aluminiową i piecz jeszcze 10 minut, aż ciasto się zarumieni.

Aby przygotować kajmak, namocz suszone daktyle w gorącej wodzie na około 30 minut lub na całą noc. Następnie odcedź wodę i przełóż daktyle do blendera. Dodaj mleko i zblenduj. Dodaj masło orzechowe i opcjonalnie szczyptę soli, aby uzyskać smak solonego karmelu. Dodaj wodę z moczenia daktyli, aby uzyskać odpowiednią konsystencję karmelu. Następnie wylej kajmak na ostudzony spód i odstaw do lodówki na kilka godzin. Udekoruj mazurek migdałami, orzechami włoskimi, owocami i gorzką czekoladą. Voila! 

MAZUREK ORKISZOWY Z KREMEM ZE ŚLIWEK

Ten dietetyczny fit mazurek orkiszowy z kremem śliwkowym jest łatwy i szybki do przygotowania, a smakowa eksplozja śliwkowego kremu z kaszą jaglaną z pewnością zadowoli każde podniebienie.

SKŁADNIKI:

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Przesiej mąkę orkiszową z proszkiem do pieczenia. Dodaj jajko, olej, jogurt i ksylitol, a następnie zagnieć ciasto. Owiń ciasto folią i włóż je do lodówki na pół godziny.
  2. Pokrój daktyle i suszone śliwki na mniejsze kawałki. Ugotuj kaszę jaglaną na mleku, a następnie dodaj do niej daktyle, śliwki, kakao i masło orzechowe. Całość zmiksuj na gładko.
  3. Wysmaruj formę na tartę olejem. Rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm i przełóż je do formy, zawiń brzegi. Nakłuj ciasto widelcem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
  4. Wystudź upieczony mazurek, następnie nałóż na niego przygotowany wcześniej krem ze śliwkami i kaszą jaglaną. Udekoruj wierzch płatkami migdałów, rodzynkami lub innymi owocami według uznania.

Smacznego!

Polecane produkty
account_circle Zaloguj się, aby dodać komentarz.

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!