FIT MAZUREK WIELKANOCNY
Fit mazurek to sposób na to, by Wielkanoc na diecie nie oznaczała rezygnowania z przyjemności.
Dziś dzielimy się z Wami przepisem na mazurki bez cukru i bez mąki pszennej, które z pewnością przypadną do gustu nie tylko tym, którzy dbają o linię, ale także osobom z nietolerancją glutenu.
Spis treści:
- Jak przygotować ciasto w wersji fit?
- Fit mazurek z kajmakiem
- Mazurek orkiszowy z kremem ze śliwek
JAK PRZYGOTOWAĆ CIASTO W WERSJI FIT?
Jak przygotować dietetyczny mazurek? To proste. Jeśli zależy ci na zachowaniu zdrowej diety, warto skorzystać z gotowych przepisów na fit babki i odchudzone mazurki, ale możesz też samodzielnie zmodyfikować klasyczny przepis, aby obniżyć jego kaloryczność. Oto kilka trików, które pomogą ci w przygotowaniu mazurka w wersji light:
- Zmniejsz ilość tłuszczu w kruchym cieście dla mazurka.
- Wykorzystaj cieńszą warstwę ciasta w mazurku fit.
- Zastosuj mąkę razową lub mieszankę mąki razowej z pszennej, aby przygotować zdrowsze ciasto do mazurka.
- Zastąp cukier niskokalorycznymi słodzikami, takimi jak ksylitol czy erytrol, do przygotowania ciasta i polewy dla mazurka fit.
- Unikaj tradycyjnych, kalorycznych polew kajmakowych. Zamiast tego wybierz wypełnienie owocowe lub jabłkowe - to kluczowy element przy przygotowaniu dietetycznych mazurków.
- Wykorzystaj dżem bez cukru do przygotowania nadzienia dla mazurka fit.
- Dekoruj mazurka fit zdrowymi orzechami i owocami, a nie cukrowymi jajeczkami czy kajmakiem.
- Użyj dobrej jakości gorzkiej czekolady do wykonania napisów na mazurku.
FIT MAZUREK Z KAJMAKIEM
Jeśli chcesz przygotować dietetyczny mazurek z kajmakiem, ale unikasz cukru i kalorii, możesz zastąpić tradycyjny kajmak, kremem z daktyli. Oto przepis:
SKŁADANIKI:
- 200 g mąki jaglanej,
- 100 g masła lub oleju kokosowego,
- jajko,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 łyżki ksylitolu,
- 200 g suszonych daktyli,
- 150 ml mleka,
- 100 g masła orzechowego,
- opcjonalnie: szczypta soli,
- garść blanszowanych migdałów,
- orzechy włoskie,
- dowolne owoce suszone,
- kilka kostek gorzkiej czekolady.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Aby przygotować ciasto, połącz mąkę jaglaną, masło lub olej kokosowy, jajko, proszek do pieczenia i ksylitol. Wyrób z nich kruche ciasto i włóż je do lodówki na około 30 minut. Następnie wyłóż ciasto do okrągłej formy i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Następnie wyjmij z piekarnika, zdejmij folię aluminiową i piecz jeszcze 10 minut, aż ciasto się zarumieni.
Aby przygotować kajmak, namocz suszone daktyle w gorącej wodzie na około 30 minut lub na całą noc. Następnie odcedź wodę i przełóż daktyle do blendera. Dodaj mleko i zblenduj. Dodaj masło orzechowe i opcjonalnie szczyptę soli, aby uzyskać smak solonego karmelu. Dodaj wodę z moczenia daktyli, aby uzyskać odpowiednią konsystencję karmelu. Następnie wylej kajmak na ostudzony spód i odstaw do lodówki na kilka godzin. Udekoruj mazurek migdałami, orzechami włoskimi, owocami i gorzką czekoladą. Voila!
MAZUREK ORKISZOWY Z KREMEM ZE ŚLIWEK
Ten dietetyczny fit mazurek orkiszowy z kremem śliwkowym jest łatwy i szybki do przygotowania, a smakowa eksplozja śliwkowego kremu z kaszą jaglaną z pewnością zadowoli każde podniebienie.
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki orkiszowej,
- 2 łyżki oleju,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 jajko,
- 1 łyżka ksylitolu,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1,5 szklanki mleka,
- 4 łyżki masła orzechowego,
- 4 płaskie łyżki kakao,
- 130 g kaszy jaglanej,
- kilka daktyli,
- kilka suszonych śliwek,
- płatki migdałów, rodzynki lub inne owoce do dekoracji.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Przesiej mąkę orkiszową z proszkiem do pieczenia. Dodaj jajko, olej, jogurt i ksylitol, a następnie zagnieć ciasto. Owiń ciasto folią i włóż je do lodówki na pół godziny.
- Pokrój daktyle i suszone śliwki na mniejsze kawałki. Ugotuj kaszę jaglaną na mleku, a następnie dodaj do niej daktyle, śliwki, kakao i masło orzechowe. Całość zmiksuj na gładko.
- Wysmaruj formę na tartę olejem. Rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm i przełóż je do formy, zawiń brzegi. Nakłuj ciasto widelcem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
- Wystudź upieczony mazurek, następnie nałóż na niego przygotowany wcześniej krem ze śliwkami i kaszą jaglaną. Udekoruj wierzch płatkami migdałów, rodzynkami lub innymi owocami według uznania.
Smacznego!
Brak komentarzy. Bądź pierwszy!