Zdrowie zamknięte w ziarnach – KASZE oraz ich zalety.

 

Katar, problemy trawienne lub brak witamin? A może zwyczajnie brak pomysłu na posiłek? Z pomocą przychodzi KASZA!

 

Kasze sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i na obiad. Wymieszane z warzywami i tłuszczami dają nam sycący i zdrowy posiłek a także dostarczą wiele cennych mikroelementów:  cynk, magnez, potas i witamin z grupy B. Wprowadzenie kasz do jadłospisu chroni m.in. przed nadwagą, otyłością , zaparciami, nowotworami, miażdżycą, a także cukrzycą. Kasze są produktami otrzymanymi z całego lub rozdrobnionego ziarna zbożowego, z którego usunięto części zawierające składniki nieprzyswajalne. Do produkcji kasz wykorzystuje się ziarno jęczmienia, gryki, owsa, ryżu, prosa, kukurydzy i pszenicy. Kasza, chociaż zdrowa, nie może być spożywana przez każdego. Osobom z nietolerancją glutenu pozostaje gryczana i jaglana, osoby z niedoczynnością tarczycy unikać powinny jaglanej. Ograniczenie lub wyeliminowanie większości kasz zaleca się też osobom z problemami jelitowymi, wrzodami żołądka , przy refluksie i innych problemach żołądkowych.

KASZA JAGLANA

Jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Można ją przyrządzać zarówno na słodko, jak i na słono. Kasza jaglana to małe okrągłe, żółte ziarenka pochodzące z upraw prosa. Jej delikatny smak pasuje do wszystkich posiłków – śniadań, zup, mięsnych potraw oraz do deserów. Przeziębienie, kaszel, katar i zatkane zatoki ? Włącz do jadłospisu kaszę jaglaną ! Dzięki swoim właściwościom wysuszającym pomoże uporać się z nieprzyjemnymi objawami. Warto wtedy ją dodatkowo rozgrzać przyprawami takimi jak cynamon, imbir, goździki. Ponadto wspomaga trawienie i pomaga w przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Wyróżnia ją najwyższa zawartość witamin z grupy B  oraz żelaza i miedzi. Dzięki zawartości aminokwasu (tryptofanu) reguluje rytm snu, ciśnienie krwi, a także temperaturę ciała. Zawiera witaminę E oraz lecytynę, które pomagają być lepiej skoncentrowanym. Warto ją dobrze przepłukać i podprażyć, aby straciła swój gorzkawy posmak. Kasza jaglana jest bezglutenowa oraz lekkostrawna – jednak nie powinny jej spożywać osoby cierpiące na schorzenia tarczycy.

CZEKOLADOWY BUDYŃ JAGLANY

SKŁADNIKI:

  • 100 gr kaszy jaglanej,
  • 400 ml mleka (można zastąpić mlekiem roślinnym),
  • 6 daktyli,
  • 2 łyżki kakao,
  • łyżka miodu.

Kaszę przepłukać kilka razy, aby pozbyć się goryczki. Gotować na mleku ok. 15 min z dodatkiem daktyli. Na końcu dodać kakao oraz miód. Wymieszać i blendować do uzyskania gładkiej konsystencji.  Podawać z dodatkiem orzechów, owoców(ulubione suszone, świeże lub liofilizowane) lub polać syropem daktylowym/konfiturą .

RISOTTO Z KASZY JAGLANEJ

SKŁADNIKI

  • Kasza jaglana ok. pół szklanki,
  • ½ cukinii,
  • ½ papryki,
  • fasola czerwona ½ puszki,
  • 3 suszone pomidory,
  • pomidory w puszce krojone ½ puszki,
  • olej,
  • łyżeczka mieszanki warzywnej,
  • przyprawy wg uznania.

Kaszę razem z mieszanką warzywną ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cukinię, paprykę oraz suszone pomidory pokroić i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Fasolę odsączyć i dodać na patelnię i wymieszać. Całość zalać pomidorami z puszki. Przyprawić do smaku i podawać z ugotowaną kaszą.

KASZA GRYCZANA

Znakomite źródło białka pochodzenia roślinnego. Oczyszcza i wzmacnia jelita oraz poprawia apetyt. Wzmacnia naczynia krwionośne, obniża ciśnienie krwi, pomaga w walce z cholesterolem. Kasza gryczana powstaje z łuskanych i prażonych ziaren gryki. Zawierają one dużo białka o wysokiej wartości odżywczej. Ponadto kasza gryczana zawiera sporo kwasu foliowego, jest zasobna w magnez, cynk, mangan oraz potas i fosfor. W gryce znajduje się wiele witamin z grupy B, które są odpowiedzialne za dobre funkcjonowanie układu nerwowego. Kasza gryczana podobnie jak kasza jaglana ma właściwości odkwaszające i jest bezglutenowa. Kaszę gryczaną można  kupić paloną lub białą(niepaloną). Kasza palona ma bardziej wyrazisty, ziemisty smak, z kolei biała jest łagodniejsza.

CUKINIA FASZEROWANA

SKŁADNIKI:

  • 1 cukinia
  • 200 g mięsa mielonego
  • 100 g pasaty pomidorowej
  • 50 g kaszy gryczanej
  • 200 g pomidora
  • Pół papryki czerwonej
  • 100 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • sól/ pieprz

Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Cukinię przekrawamy wzdłuż i wydrążamy środek. Warzywa kroimy w kostkę. Na patelnię podsmażamy mięso mielone. Wlewamy passatę i wrzucamy do niej pokrojone warzywa ugotowaną kaszę oraz przyprawy. Całość dusimy ok 15 min. Farsz wykładamy na cukinię i pieczemy w 180 stopniach przez 15- 20 min.

CHLEB Z KASZY GRYCZANEJ

SKŁADNIKI:

  • 500 g kaszy gryczanej białej (niepalonej)  -  zmielona
  • 2,5 szklanki wody
  • 2 płaskie łyżeczki soli (najlepiej himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej)


Suchą kaszę dokładnie płuczemy, zalewamy 2,5-3 szklankami wody. Odstawiamy na cały dzień w temperaturze pokojowej- w tym czasie kasza spęcznieje i wytworzy coś na kształt "piany" (można kilka razy w ciągu całego dnia zamieszać zawartość). Po tym czasie blendujemy na gładką masę, dodajemy ulubione dodatki. Gotową masę wylewamy do keksówki, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia który lekko smarujemy olejem. Dzięki temu chlebek łatwiej odejdzie od papieru. Keksówkę wstawiamy do ZIMNEGO piekarnika na 8-10h. Po upływie tego czasu włączamy piekarnik, ustawiamy 190stopni i pieczemy z termoobiegiem 50 minut. Następnie wyjmujemy chlebek z keksówki i pieczemy go dalej w samym papierze przez 10 minut w piekarniku. Wyjmujemy chlebek, z krojeniem czekamy aż przestygnie.

KASZA JĘCZMIENNA

Niegdyś jęczmień ceniony był jako pożywienie dla sportowców i gladiatorów, chętnie wypiekano z niego chleb, wytwarzano alkohol, ale również stosowany był jako roślina lecznicza. Kasza jęczmienna to ziarno pozbawione łuski i otrębów oraz polerowane o delikatnym, orzechowym posmaku. Spożywanie kaszy pozyskiwanej z ziarna jęczmienia przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Przede wszystkim poprawia funkcjonowanie jelit, korzystnie wpływa na pęcherzyk żółciowy, wzmacnia pracę żołądka, dzięki dużej zawartości witamin z grupy B wspomaga pamięć i koncentrację. Jest sycąca i szybko wypełnia żołądek. Działa anty nowotworowo. Dzięki dużej zawartości błonnika pomaga w usuwaniu frakcji tzw. złego cholesterolu LDL. Na rynku dostępnych jest kilka produktów powstających z jęczmienia. Różnią się one między sobą stopniem przetworzenia ziarna:

  • pęczak tradycyjny oraz obtaczany;
  • łamana (wiejska) – oczyszczona i obłuszczona, ale nie wypolerowana;
  • perłowa (mazurska) – pozbawione łuski ziarno, poddane procesowi łamania i polerowania (występuje w trzech rozmiarach: gruba, średnia i drobna);
  • perłowa prażona

Kaszotto pomidorowe z papryką i kurczakiem

SKŁADNIKI:

  • Pierś z kurczaka
  • 1 marchewka
  • Pół czerwonej papryki
  • Łyżeczka oleju
  • 5 łyżek kaszy jęczmiennej
  • 2 garści szpinaku
  • Ząbek czosnku
  • Pół puszki pomidorów krojonych
  • Przyprawy wedle uznania
  • Pietruszka
  • Woda do podlania kaszotto ok 1,5 szklanki


Pierś z kurczaka, marchewkę, paprykę, czosnek kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy  pomidory w puszce i suchą kasze ,mieszamy. Podlewamy wodą partiami aż kasza będzie miękka i podwoi objętość, często mieszając by kasza się nie przypaliła. Dodajemy szpinak, gdy zmniejszy swoją objętość całe danie posypujemy natką pietruszki .

 

KASZA MANNA

Kasza manna powstaje z najdrobniejszych zmielonych ziaren pszenicy. W czasie przemiału otrzymuje się wiele frakcji kaszek. Możemy spotkać także kaszę mannę błyskawiczną, która jest poddawana obróbce termicznej, pozwalającej na szybsze jej przygotowanie. Jedną z głównych zalet kaszy manny jest fakt, iż jest lekkostrawna. Dzięki temu jest doskonała dla osób cierpiących na choroby układu pokarmowego, schorzeniach trzustki czy wątroby. Kasza manna sprawdza się jako nieodłączny składnik różnego rodzaju diet. Grysik skutecznie syci i jest łatwo przyswajalny. Kasza manna doskonale sprawdzi się jako samodzielny posiłek: śniadanie czy deser, jak również jako zagęszczacz oraz dodatek do przygotowywania potraw.

 

CIASTO Z KASZĄ MANNĄ

 SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki kaszy manny
  • 2 szklanki kefiru lub maślanki
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g masła
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • Szczypta soli
  • Ulubione owoce na wierzch
     

Kaszę zalewamy kefirem i odstawiamy na 45 min. Jajka ubić z cukrem do uzyskania puszystej piany . Następnie dodajemy roztopione masło, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz sól. Dodajemy do kaszy i wszystko dokładnie mieszamy . Na wierzch dodajemy owoce(opcjonalnie). Pieczemy  45-50 min w 180 stopniach.

 

KLUSKI LENIWE Z KASZĄ MANNĄ

SKŁADNIKI:

  • 250 g białego sera półtłustego
  • 150 g kaszy manny
  • 1 jajko (L)
  • 1,5 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli

Ser rozkruszyć w dużej misce, dodać jajko, sól, cukier i ok. 3/4 kaszy manny. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie, dosypać resztę kaszy, zagnieść, ewentualnie podsypać mąką pszenną. Na stolnicę oprószoną mąką wyłożyć ciasto, podzielić na dwie części. Uformować rulon i delikatnie spłaszczyć. Ostrym nożem odcinać niewielkie kawałki. W garnku zagotować ok. 3 l wody, wsypać 1 łyżeczkę soli. Na wrzącą wodę wrzucać ok. 1/3 klusek. Gotować do wypłynięcia, a potem jeszcze kolejne ok. 3min. Odcedzić na sitku, podawać z jogurtem lub innymi dodatkami.

 

KASZA BULGUR

Można ją rozpoznać po brązowo-żółtej barwie oraz charakterystycznym smaku i zapachu, który przywodzi na myśl orzechy. Zawiera dużo błonnika na tle innych kasz, jest także najmniej kaloryczna. Spożywanie kaszy bulgur wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. W tej odmianie znajdziemy magnez, sód, potas i wapń, które zapewniają m.in. obniżenie ciśnienia krwi oraz wzmocnienie serca. Mniejsze ryzyko wystąpienia zawału serca lub udaru mózgu to bez wątpienia wielkie korzyści wynikające z sięgania po ten produkt. Dzięki niej możemy także zaobserwować poprawę pamięci i sprawniejszy przebieg procesów myślowych.

SAŁATKA Z KASZĄ BULGUR

SKŁADNIKI:

 

  • 150g kaszy bulgur
  • 1 czerwona papryka
  • 1 ogórek długi
  • 10 oliwek zielonych
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 garści posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 garści posiekanych listków mięty
  • 1 limonka
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz


Kaszę bulgur płuczemy na sitku pod bieżącą̨ zimną wodą. Gotujemy w osolonej wodzie (1:2) ok. 10-12 min (pod przykryciem na małym ogniu). Ogórka, paprykę̨, oliwki, cebulę, kroimy w kostkę̨. Wystudzoną kaszę przekładamy do miski i dodajemy pokrojone warzywa. Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki i liście mięty. Skrapiamy sokiem z limonki i oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.

KUSKUS

Kasza kuskus - wytwarzana z pszenicy durum jest lekkostrawna, dlatego świetnie uzupełni dietę osób z problemami trawiennymi. Pozyskiwana jest w wyniku dokładnego rozdrobnienia ziaren wcześniej pociętych lub połamanych. Kuskus to bardzo dobre źródło jodu, wapnia, sodu, witamin z grupy B - zwłaszcza B3 i kwasu foliowego. Nie zawiera jednak błonnika, ma też mniej minerałów i witamin. Jest szczególnie zalecana dzieciom, kobietom w ciąży i osobom starszym. Wystarczy zalać ją wrzątkiem i odstawić na 10 minut.

 

FASZEROWANE PAPRYKI

SKŁADNIKI:

  • 5 średnich papryk
  • 500g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • ½ szklanki kaszy kuskus
  • sos sojowy
  • sól, pieprz, przyprawa garam masala

 

Mięso mielone smażymy na patelni, dodajemy 1 dużą pokrojoną w kostkę cebulę i dalej smażymy. Gdy cebula się zeszkli doprawić przyprawą garam masala. Dodać 4 pełne łyżeczki koncentratu pomidorowego, wymieszać. ½ szklanki kaszy kuskus przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Gotową wymieszać z mięsem. Doprawić mielonym pieprzem, solą i sosem sojowym. Farsz powinien mieć intensywny smak. Wierzch papryk odciąć nożykiem, oczyścić środki, umyć i osuszyć. Napełnić papryki farszem, przykryć odciętym wierzchem. Ustawić je pionowo w naczyniu żaroodpornym. Na dno nalać trochę wody i piec ok. 45-50 minut w temp. 190 st. C. Po tym czasie na paprykach ułożyć żółty ser i zapiec jeszcze kilka minut, aż się rozpuści. Podawać na ciepło.