menu

Potrawy Wigilijne - Propozycja 12 dań na stół wigilijny. Część I.

Nie trzeba nikogo przekonywać, że Święta Bożego Narodzenia to niezwykły czas. Najczęściej spędzamy go z rodziną i przyjaciółmi, z reguły przy suto zastawionym stole. Tradycja nakazuje, aby dań na wigilii było 12, jednak z doświadczenia wiemy, że z roku na rok coraz trudniej znaleźć pomysł na przygotowanie czegoś niebanalnego, zwłaszcza, gdy tak wiele osób rezygnuje ze spożywania glutenu, bez którego w polskiej kuchni przecież ani rusz. 

 

Aby zabezpieczyć się na wszelką ewentualność, a przy tym nie odbiegać od tradycji, przygotowaliśmy pomysły na 12 potraw wigilijnych, w tym 4 przepisy na tradycyjne dania wigilijne bez glutenu. Nie musi być wymyślnie, aby było smacznie i zdrowo. A tak właśnie jest u nas. Z Przyprawką przygotujecie wyśmienite dania, którym nie oprze się nawet najbardziej kapryśny gość. A przy tym macie pewność, że sięgacie po produkty najwyższej jakości w najniższej cenie. 

SPIS TREŚCI:

  1. Wigilijna zupa grzybowa z suszonymi grzybami.
  2. Kapusta z grochem w wersji wigilijnej. 
  3. Wigilijna kasza ze śliwkami.
  4. Zupa grzybowa z makaronem na wigilijny stół. 

Wigilijna zupa grzybowa z suszonymi grzybami

Szybka i prosta w przygotowaniu, dzięki wspaniałemu aromatowi, wigilijna zupa grzybowa wprawi gości w świąteczny nastrój, a przy tym zasmakuje również tym, którzy od glutenu nie stronią. Może stanowić alternatywę dla typowego czerwonego barszczu z uszkami, jeśli szukacie odmiany. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby zaserwować na kolacji oba dania. Jesteśmy ciekawi, które zasmakuje Wam bardziej :) 


 

SKŁADNIKI:

PRZYGOTOWANIE:

Suszone grzyby dokładnie płuczemy, następnie zalewamy wodą i po dodaniu przyprawy Vigora, gotujemy wywar. 

Kiedy woda zacznie się gotować, wsypujemy do garnka garstkę kaszy gryczanej palonej. Ziarenka mają się rozgotować i zniknąć po to, aby zupa nabrała gęstości. 

Następnie dodajemy przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie i sól do smaku. 

Po godzinie gotowania, wyławiamy grzyby, które można wykorzystać jako farsz na uszka lub pierogi (przepisem na farsz podzielimy się w osobnym wpisie). Do wywaru dodajemy barszcz biały w proszku lub z butelki, gotujemy i odstawiamy na bok, aby nabrał mocy. Na koniec dodajemy śmietanę. 

W drugim garnku gotujemy ziemniaki. Po odcedzeniu wykładamy je na półmisek i dodajemy okrasę. 

Aby przygotować okrasę należy pokrojoną w piórka cebulę udusić na patelni, dodając sól i pieprz do smaku. Kiedy cebula ładnie się zeszkli dodajemy dwie solidne garści suszonej cebuli (co zaoszczędzi nam wielu wylanych łez) i pozostawiamy pod przykryciem, aby suszone warzywa wchłonęły wilgoć i olej.

Zupę podajemy w głębokich talerzach, a okraszone ziemniaki każdy dokłada sobie z półmiska według uznania. 


kapusta z grochem w wersji wigilijnej

Tradycyjna kolacja wigilijna nie może obyć się bez kapusty z grochem. To staropolska świąteczna potrawa, która łączy w sobie lekko kwaśny smak kapusty z delikatnie osolonym grochem. Mniam! Ponieważ doskonale przechowuje się w lodówce (nawet do tygodnia!), z powodzeniem można przygotować ją wcześniej, aby uniknąć przedświątecznego zamieszania w kuchni. Nadaje się także do mrożenia, więc nie trzeba martwić się, że coś się zmarnuje.

SKŁADNIKI:

 

PRZYGOTOWANIE:

Groch płuczemy i zalewamy wodą na noc, aby nabrał wilgoci. Rano zlewamy resztki wody, płuczemy, zalewamy czystą wodą, solimy i gotujemy do uzyskania gęstej żółtej masy. Należy pamiętać o częstym mieszaniu, bo groch łatwo może się przypalić. 

Kiszoną kapustę płuczemy i gotujemy do miękkości.

Wcześniej ugotowane w lekko osolonej wodzie ziemniaki, rozbijamy tłuczkiem, a następnie mieszamy w dużym garnku wszystkie trzy składniki. Solimy według uznania, dodajemy pieprz czarny i ziołowy oraz pozostałe przyprawy. 

Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy tłoczony na zimno i dodajemy pokrojoną w kostkę świeżą cebulę. Smażymy, aż nabierze złocistej barwy. Pod koniec dodajemy dwie garści cebuli suszonej i przykrywamy do momentu, aż warzywo wchłonie olej i wilgoć. Tak przygotowaną okrasę dodajemy do garnka z wigilijną kapustą i dokładnie mieszamy. 

Jeśli wegetariańskie dania goszczą na waszym stole jedynie w wigilię, po kolacji, można dodać do garnka kiełbasę pokrojoną w kostkę i uduszoną z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. I voila! Mamy nowe danie świąteczne! 

wigilijna kasza ze śliwkami

W żadnym tradycyjnym domu w święta nie może zabraknąć bakalii! Jednak jeśli nie jesteście fanami kutii, to mamy dla Was przepis, który naszym zdaniem sprawdza się doskonale jako jej zamiennik. Ta niesamowicie prosta w przygotowaniu potrawa, stanowi słodki akcent na wigilijnym stole, choć nie jest deserem. Dzięki zawartości kaszy i orzechów, wigilijna kasza ze śliwkami jest zdrowa, a błonnik zawarty w suszonych owocach sprawi, że cała kolacja nie odbije się niekorzystnie na Waszym układzie pokarmowym. Doskonałe zakończenie rodzinnej kolacji. Smacznego!

SKŁADNIKI:

 

PRZYGOTOWANIE:

Śliwki płuczemy kilkakrotnie, a następnie zalewamy przegotowaną wodą i odstawiamy, aby namokły, najlepiej na całą noc. 

W garnku doprowadzamy wodę do wrzenia, solimy i wsypujemy kaszę. Gotujemy pod przykryciem. Opcjonalnie można dodać wodę z namoczonych śliwek. Gdy kasza jest prawie gotowa, dodajemy do garnka przekrojone na pół śliwki i często mieszamy, aby całość się nie przypaliła. 

Kiedy kasza wchłonie całą wodę, dodajemy miód oraz cukier wanilinowy, a na koniec wrzucamy garść posiekanych orzechów włoskich i gotowe. 

Najlepiej podawać posypane cynamonem. 


zupa grzybowa z makaronem na wigilijny stół

Jest kilka rzeczy, które muszą obowiązkowo znaleźć się w każdym polskim domu na Święta. To oczywiście opłatek, sianko pod obrusem, karp i… suszone grzyby. Nie inaczej! Ponieważ jesień była w tym roku bardzo łaskawa i sprawiła, że do lasów pomaszerowały tłumy, aby nic ze zbiorów się nie zmarnowało, postanowiliśmy podzielić się z Wami kolejną odsłoną wigilijnej zupy grzybowej. Koniecznie dajcie nam znać, która opcja bardziej Wam odpowiada. Sami wciąż nie możemy się zdecydować! :) 

 

SKŁADNIKI:

PRZYGOTOWANIE:

Płuczemy grzyby, następnie zalewamy je świeżą wodą i po dodaniu soli i pieprzu stawiamy na ogniu. Gotujemy aż grzyby zmiękną, a wywar zacznie wydzielać aromat. 

Do drugiego garnka wrzucamy suszone warzywa, zalewamy wodą i dodajemy bulion w kostce. Wywar długo gotujemy na wolnym ogniu. 

Następnie, oba wywary mieszamy ze sobą i odcedzamy, tak, by całość miała klarowną konsystencję. Grzybów nie należy absolutnie wyrzucać, gdyż mogą przydać się jako dodatek do innych wigilijnych potraw.

Gotujemy bezglutenowy makaron według przepisu na opakowaniu. Można wykorzystać oczywiście zwykły makaron - świderki lub kolanka. Po odcedzeniu wrzucamy do garnka z bulionem. 

Kiedy zupa jest już na talerzu, dodajemy łyżkę śmietany i gotowe. 

 

Zachęcamy do zapoznania się z kolejnymi pomysłami na wigilijne potrawy w drugiej części Propozycji 12 dań na stół wigilijny.

Polecane produkty
account_circle Zaloguj się, aby dodać komentarz.

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!