Szałwia hiszpańska potocznie zwana nasionami chia to fenomen współczesnej dietetyki. Choć w Europie znana od niedawna, to w Ameryce Południowej te przepełnione błonnikiem nasiona stosowane są od tysięcy lat. Słowo “chia” w języku starożytnym Majów oznaczało siłę. Majowie wybierając się na dłuższą wędrówkę zaopatrywali się w porcję nasion chia na drogę, wierzyli oni bowiem w ich magiczną moc. Gwarantowało im to siłę i energię do dalszej podróży.

szałwia hiszpańska

Trudno w to uwierzyć, ale nasiona szałwii hiszpańskiej zawierają aż 16% więcej kwasu ALA (kwas, który stanowi podstawę kwasów omega-3), niż bardziej popularne w naszych szerokościach geograficznych siemię lniane.  Jak nasiona chia wpływają na organizm człowiek?  Przede wszystkim wspierają zdrowie układu pokarmowego, ponieważ są bogate w błonnik, który oczyszcza jelita z toksyn i zalegających resztek pokarmowych.

Wspominany wcześniej kwas ALA (alfa-linolenowy) ma działanie przeciwzapalne, dlatego nasiona chia powinny być stałym składnikiem diety osób, które cierpią na wysokie ciśnienie, podwyższony cholesterol lub wysoki poziom cukru. Regularne spożywanie nasion chia może uchronić organizm przed chorobami układu sercowego, oraz opóźnić wzrost czy nawet obumieranie komórek niektórych nowotworów.

Ponadto są bogatym źródłem witamin i minerałów, takich jak żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, oraz bardzo ważnego dla układu kostnego wapnia. Nasiona chia jako źródło wapnia to idealne rozwiązanie dla osób, które z powodu alergii pokarmowych nie mogą spożywać produktów mlecznych. Oprócz tego szałwia hiszpańska poprawia naturalny i zdrowy wygląd skóry. Dzięki zawartym substancjom przeciwutleniającym chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które to odpowiedzialne są za starzenie się i uszkadzanie się skóry.

deser nasiona szałwi hiszpańskiej

Nasiona chia można zjadać w całości lub zmielone. Warto dodawać je do porannej owsianki lub płatków, stosować jako dodatek do kasz, naleśników, jogurtów, sałatek, zagęszczać nimi zupy, dodawać do ciasta chlebowego. Ważne jest, aby pamiętać i nie przekroczyć dziennej dawki (3-4 łyżeczki, 30-45 gramów) nasion chia. Większe ilości mogą zaburzyć w organizmie wchłanianie innych składników odżywczych.

Nasiona chia bardzo często znajdują swoje zastosowanie w daniach diety wegetariańskiej lub wegańskiej, ponieważ są źródłem wartościowego białka roślinnego. Dodatkowo w diecie wegańskiej nasiona chia stanowią idealny zamiennik jajek- 1 łyżka nasion chia delikatnie wymieszana z dwoma i pół łyżkami wody i odstawiona na 5 minut stanowi odpowiednik jednego jajka. Namoczone nasiona wytworzą formę żelu, który podobnie jak jajko „sklei” składniki ciasta, czy inne suche produkty.

Proste przepisy na zdrowe przekąski z nasionami chia:

PUDDING CHIA

  • 3 łyżki nasion chia

  • 200 ml mleka/napoju roślinnego

  • łyżeczki erytrytolu

  • dodatki: świeże owoce/mus owocowy

Mieszamy 3 łyżki nasion chia i erytrytol z mlekiem w szklance. Odstawiamy na 1h do lodówki ⏰ Co jakiś czas mieszamy. Po godzinie deser jest gotowy do spożycia 😋 Można zostawić go dłużej w lodówce i zjeść dopiero następnego dnia ☀️

FIT PTASIE MLECZKO

  • 250g chudego twarogu

  • 3 łyżki nasion chia

  • 1 galaretka

  • 1 szklanka wrzącej wody

  • pół szklanki mleka/napoju roślinnego

  • czekolada gorzka

Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku. Odstawiamy do ostygnięcia ⏰  Nasiona chia moczymy w mleku, odstawiamy aż napęcznieją. Do twarogu wlewamy zimną galaretkę i blendujemy. Do miski wrzucamy nasiona chia i ponownie blendujemy. Masę przelewamy do naczynia i wkładamy do lodówki do czasu stężenia. Po wyjęciu z lodówki kroimy i oblewamy gorzką czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.