Świąteczne Wypieki
Boże Narodzenie to czas, kiedy nawet ci, którzy nie przepadają za spędzaniem czasu w kuchni, zakasują rękawy i biorą się do intensywnej pracy. I nie chodzi jedynie o lepienie pierogów i uszek, ale o słodkości.
SPIS TREŚCI:
- Świąteczne pierniczki czekoladowo-cynamonowe
- Bakaliowy piegusek
- Podsumowanie
Chyba w żadnym domu nie może o tej porze roku zabraknąć pierniczków, zwłaszcza, że ich ozdabianie to cudowny sposób na spędzenie czasu z bliskimi i włączenie dzieci do wigilijnych przygotowań. Pierniczki z lukrem, oblane czekoladą albo takie bez dodatków to klasyka świątecznego gatunku. Aby stać się piernikowymi specjalistami, nie potrzebujecie lat doświadczenia w cukiernictwie ani szczególnych zdolności. Ogranicza Was jedynie wyobraźnia. Możecie pokusić się o upieczenie pierniczków nie tylko o spektakularnym smaku, ale także wyjątkowym wyglądzie. Sprawdźcie nasze przepisy i do dzieła!
ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI CZEKOLADOWO-CYNAMONOWE
Tym, co sprawia, że świąteczne wypieki mają szczególny charakter są przyprawy korzenne. Nadają one słodyczom niepowtarzalny aromat i rozgrzewający smak. Wśród przepisów na przyprawę piernikową znajdziecie receptury z mieszanki cynamonu, imbiru, goździków, kardamonu, gałki muszkatołowej, ziela angielskiego, czarnego pieprzu i anyżu.
W naszym sklepie możecie nabyć gotową mieszankę piernikową, ale zachęcamy także do eksperymentowania i stworzenia własnej przyprawy korzennej z powyższych składników, wymieszanych w takich proporcjach, jakie najbardziej odpowiadają gustom w waszych domach.
SKŁADNIKI: (przepis na ok. 20 sztuk)
- 200 g mąki kurpiowskiej typ 500
- 40 g kakao
- 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
- 130 g masła o pokojowej temperaturze
- ¾ szklanki cukru brązowego
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 jajko
- Szczypta soli
- 100 g gorzkiej czekolady
PRZYGOTOWANIE:
Najpierw mieszamy w misce tzw. suche składniki, czyli mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia, cynamon oraz przyprawę do piernika.
Miękkie masło miksujemy w osobnym naczyniu z cukrem wanilinowym. Następnie dodajemy jajko i miksujemy ponownie. Do masła dodajemy przesiane na sitku sypkie składniki i miksujemy do całkowitego połączenia składników w postaci gładkiej masy.
Następnie kruszymy czekoladę i wsypujemy kawałki do ciasta. Delikatnie mieszamy łyżką i kiedy czekolada jest równomiernie rozprowadzona, możemy przejść do formowania pierniczków.
W tym celu, tworzymy z ciasta niewielkie kuleczki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach i spłaszczamy łyżką lub dłonią, po to, by powstały płaskie owalne ciasteczka.
Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 st. na około 12-14 minut. Studzimy przez chwilę i przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Dziecinnie proste, prawda?
ŚWIĄTECZNY BAKALIOWY PIEGUSEK
Święta Bożego Narodzenia w polskim domu nie mogłyby obyć się bez bakalii. Orzechy włoskie, mak i rodzynki to trio, które nadaje charakterystycznego smaku nie tylko daniom wigilijnym, ale także sprawi, że wypieki wypełnią dom niezwykłym aromatem.
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka mąki kurpiowskiej (ok. 160 g)
- 1 szklanka cukru pudru ( max. 200 g)
- 1 szklanka suchego maku (ok. 170 g)
- Łyżeczka mąki ziemniaczanej
- ¾ kostki masła lub margaryny
- 4 jaja
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 krople aromatu rumowego
- ½ szklanki posiekanych bakalii (rodzynki, orzechy włoskie, płatki migdałowe itp.)
- Odrobina bułki tartej
PRZYGOTOWANIE:
Do miski przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną, a następnie dodajemy mak i proszek do pieczenia. Mak można najpierw przepłukać, o ile dokładnie osuszymy ziarenka przed połączeniem z pozostałymi składnikami. Pamiętajcie, by maku nie mielić!
W rondelku na niewielkim ogniu roztapiamy masło. Chcemy, by było płynne i ciepłe, a nie gorące.
Do średniej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier puder i ubijamy mikserem, aż uzyskamy konsystencję sztywnego puchu. Następnie zmniejszamy obroty miksera i wsypujemy mieszankę mąk z makiem i proszkiem do pieczenia.
Wciąż miksując na najmniejszych obrotach, wlewamy płynne masło, dodajemy kilka kropel aromatu i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
Następnie do ciasta wrzucamy bakalie i mieszamy całość łyżką, by kawałki orzechów i suszonych owoców rozeszły się równomiernie. Tak przygotowane ciasto wylewamy do keksówki, wcześniej nasmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piekarnik nastawiamy na 170 st. z termoobiegiem lub 180 st. z grzałką góra - dół.
Pieguska pieczemy przez około 50 minut, sprawdzając przed wyjęciem przy pomocy patyczka czy ciasto wewnątrz jest już suche. Po zakończeniu pieczenia uchylamy drzwiczki i czekamy kwadrans zanim wyjmiemy ciasto. Po upływie tego czasu ciasto można wyjąć z formy i odstawić do ostudzenia.
PODSUMOWANIE
W świątecznych wypiekach nie chodzi jedynie o smak, ale także wspólne spędzanie czasu. Gotowanie to angażujący sposób na spędzenie czasu z bliskimi, na co w ciągu roku nie zawsze mamy czas. Warto pamiętać, że nie musimy sztywno trzymać się przepisu, możemy słuchać intuicji, kierować się własnym smakiem i dopuścić do głosu wyobraźnię. Bez ustanku powtarzamy, że głos rozsądku to jedyne co ogranicza nas w kuchni! Próbujcie, eksperymentujcie i odkrywajcie. Czekamy z niecierpliwością na efekty waszej pracy i życzymy smacznych oraz radosnych Świąt wszystkim czytelnikom!
Brak komentarzy. Bądź pierwszy!