menu

NALEŚNIKI. Prosty i szybki przepis.

Sprawdź nasz prosty i szybki przepis na pyszne naleśniki, lekkie i delikatne o łagodnej i klarownej konsystencji.  Uniwersalny i łatwy do zapamiętania przepis, z którym szybko i sprawnie otrzymasz odpowiednią porcję smacznych i pożywnych naleśników idealnie pasujących na każdą okazję. Nasz przepis możesz dowolnie dopasowywać do siebie i swoich potrzeb. Pamiętaj, to Ty o wszystkim decydujesz!

Do przygotowania naszych wyśmienitych naleśników potrzebne będą 3 podstawowe składniki:  MĄKA, MLEKO i JAJKA. Bardzo łatwo zapamiętać. Reszta to dodatki dzięki, którym uzyskasz idealny smak i łagodną konsystencję dopasowaną do Twoich oczekiwań.

SÓL, CUKIER WANILINOWY i PROSZEK DO PIECZENIA dodaj w proporcjach podanych przez nas poniżej, aby uzyskać uniwersalne ciasto pasujące zarówno do słonych, jak i słodkich wersji. Możesz dodać również wody gazowanej, aby dodać ciastu lekkości i sprawdzić, aby naleśniki były bardziej puszyste. 

Ciasto na naleśniki, mąka w misce i jajko przed wymieszaniem.

Mąka - Zdecydowanie polecamy tą z Młynu Jelonki! Polecamy ją dlatego, bo jest po prostu najlepsza!  Do naleśników używamy tej żółtej, czyli MĄKI KURPIOWSKIEJ. To bardzo solidna pozycja w każdej kuchni, uniwersalna i niezwykle smaczna jednocześnie lekka mąka, która nadaje się również do pizzy. 

Mąka kurpiowska dodana do ciasta na naleśniki z jajkiem przed wymieszaniem.

Natomiast zachęcamy Was do eksperymentowania z innymi mąkami oraz do miksowania proporcji wedle własnych potrzeb. Pamiętajcie ogranicza Was tylko własna wyobraźnia. Możecie użyć mąki tortowej lub orkiszowej. Do wyboru jest ich bardzo wiele, więc jest w czym wybierać! Mamy też mąki wegańskie i bezglutenowe, wszystkie znajdziecie tutaj.

Możesz bez problemu zwiększyć lub zmniejszyć ilość ciasta, zachowując odpowiednie proporcje. Jeśli masz ochotę na mniejszą porcję naleśników, użyj proporcjonalnie mniej podanych objętości składników zachowując minimum 1 całe jajko. Możesz również zamiast zwykłego mleka użyć napoju ryżowego lub innego. Polecamy te z firmy BRIDGE.

Napój ryżowy dodawany do ciasta na naleśniki.

Składniki:

Z takich proporcji otrzymasz 15 sztuk naleśników, po 101 kcal każdy z nich.

Kawałek usmażonego naleśnika na dłoni, w tle produkty do zrobienia naleśników.


Mąkę wsyp do miski, dodaj jajka, mleko i wodę, całość zmiksuj na jednolitą, gładką lejącą masę. Nie zapomnij o cukrze wanilinowym i szczypcie proszku do pieczenia. Jeśli nie masz pod ręką miksera nie przejmuj się – wymieszaj ciasto dokładnie łyżką lub widelcem. Jeśli zostaną jakieś grudki – trudno. Naleśniki i tak będą pyszne! Pamiętaj, aby dodać odrobinę oleju roślinnego lub masła, żeby łatwiej było je wypiec.

Cukier wanilinowy od przyprawka w srebrnym opakowaniu z jasnoniebieską etykietą i białym napisem.

Jeśli będziesz serwować naleśniki w wersji wytrawnej, na przykład z żółtym serem i szynką, daj trochę mniej cukru wanilinowego i dodaj więcej soli. Pamiętaj, masz całkowitą dowolność w wyborze składników – trzymaj się tylko podstawowej koncepcji. Wymieszane ciasto odstaw pod przykryciem na 15 minut, aby złapało chwilę oddechu przed pieczeniem.  Dobrze rozgrzej patelnie jednocześnie rozprowadzając odrobinę oleju. Następnie nalewaj dużą łyżką niewielkie porcje ciasta, pamiętaj aby rozprowadzić je równomiernie po całej patelni. Smaż pyszne naleśniki aż do zarumienienia z obu stron przewróć na drugą stronę, gdy spód naleśnika będzie już ładnie ścięty. Dobrze rozgrzana patelnia do najlepszy początek udanych naleśników. Dzięki temu nawet pierwszy będzie udany!

Naleśnik na czarnej rozgrzanej patelni.

Usmażony, przyrumieniony i puszysty naleśnik na białym talerzu.

Nasze wyśmienite i delikatne naleśniki możesz podawać zarówno na słodko – z owocami liofilizowanymi, dżemem lub nutellą, jak i w wersji wytrawnej – na przykład z żółtym serem, szpinakiem lub szynką. Możliwości jest nieskończenie wiele. Wszystko zależy od tego co macie w lodówce i tego co jest pod ręką. Każdy lubi coś innego i każdy ma swój sposób na najlepszego naleśnika. Polecamy Wam nasze suszone i liofilizowane owoce, które nawet w długie zimowe wieczory przypomną Wam smak i zapach lata.  W naszej ofercie znajdziesz:  Malinę, Jeżynę oraz Wiśnie, ale oczywiście też Truskawkę zarówno w plastrach, jak i proszku. Z bardziej egzotycznych owoców polecamy Mango i Kiwi lub Banan, ale mamy też kanadyjską Żurawinę.

Naleśniki na słodko, podane z owocami liofilizowanymi na białych talerzach. W tle liofilizowana truskawka, kiwi, malina i jeżyna.

 

Oczywiście najlepszy naleśnik to ten poprostu z samym dżemem, ale masło orzechowe lub inne tego typu smarowidło należy zawsze wziąć pod uwagę przy tego typu decyzjach. Miód i ser biały lub jogurt wydają się być również bardzo dobrym wyborem. A najlepsze jest w tym to że każdy wybór będzie dobry. Możliwości jest tyle ile pomysłów w głowie przygotowujących to przepyszne danie. Nie ma dwóch takich samych naleśników. 

Do końcówki ciasta w misce, dosypaliśmy trochę Truskawki w proszku i daliśmy jej kilka minut na odpoczynek. Owoce liofilizowane są praktycznie zupełnie pozbawione wody, więc dobrze jeśli damy im chwilę namoknąć. Ciasto zrobiło się sympatycznie różowe, a ostatni naleśnik był naprawdę zaskakująco dobry i dotychczas jeszcze nie znany. Eksperyment zdecydowanie udany, z pewnością musimy to powtórzyć. Następnym razem może z Mango lub Kiwi. Dlaczego nie? 

Różowe truskawkowe naleśniki z liofilizowaną truskawką w proszku.

 

Polecane produkty
account_circle Zaloguj się, aby dodać komentarz.

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!