Yerba Mate, to  naturalny napar przyrządzany z pociętych liści i łodyg ostrokrzewu paragwajskiego (ilex paraguariensis, St.Hillaire).  Yerba to naturalny napój który ma niezwykłe właściwości pobudzające, wzmacniające, oczyszczające i regulujące. Skład Yerba Mate zawiera wiele  składników odżywczych i witam, dzięki czemu jej działanie na organizm jest fantastyczne z wielu powodów. Ale po kolei.

Do przygotowania yerby potrzebujemy:

-  Yerba Mate
-  Matero ( naczynko)
-  Bombillę (słomka)
-  Wodę o temperaturze 70-80 stopni, lub lodowatą (terere).

Jak przygotować Yerbę :

* Wsyp susz (3/4 Materka)
* Potrząśnij materkiem (naczynkiem)
* Ustaw na skos, by powstał kopczyk, i wlej wodę.
* Włóż bombillę (słomkę)
* Odczekaj 2-3 minuty, i ciesz się wspaniałym smakiem yerby.

Kraje pochodzenia Yerby:

  •  Yerba argentyńska - Łagodna w smaku , grubo cięta, mała ilość pyłu. Nieco goryczkowaty posmak. Idealna yerba, dla początkującej osoby.
  • Yerba paragwajska - Posiada dymny aromat, jest drobniej cięta, i ma większą zawartość pyłu. Mocniejsza w działaniu, od argentyńskiej.
  • Yerba brazylijska - Soczyście zielona, zmielona na drobny pył odmiana yerby. Brazylijczycy mówią na nią Erva mate, lub Chimarrao. Ma świeży, trawiasty smak. Jest bardzo wydajna. Przy odpowiednim kopczyku, można uzyskać nawet 30 zalań.
  • Yerba urugwajska - Taka ciekawostka, Nie pochodzi z Urugwaju. Yerba w tym kraju nie rośnie. Jest to yerba długo leżakowana, mocna w smaku, pobudzająca, pylasta bez patyczków. Bardzo wyrazisty smak. Yerba urugwajska, jest bardzo wydajna, podobnie jak brazylijska.


Yerba mate w wersji Terere

W Paragwaju, często bywają wysokie temperatury, a więc trzeba się ochłodzić. Idealnym sposobem na to będzie, yerba mate, w wersji terere. Do termosu wlewamy lodowatą wodę, z ulubionymi ziołami typu: rumianek, mięta, czy trawa cytrynowa.  Do materka wsypujemy yerbę( najlepiej wersję do terere ), wlewamy lodowatą wodę, wsadzamy bombillę, dokładamy kostki lodu, dekorujemy np świeżą miętą i kawałkiem cytryny. Gotowe. Już możemy cieszyć się smakiem zimnej derby, w upalny dzień. Polecam przetestować tę metodę. Jest to jedna z Moich ulubionych metod picia mate. Do picia tego rodzaju yerby, polecę Guampę.

Yerba mate w wersji Mate de Russo:
Odmiana yerby zalana lodowatym sokiem, np pomarańczowym. Smak yerby, idealnie komponuje się ze smakiem soku pomarańczowego, lub też innego. Polecam spróbować tej metody. Smak jest niesamowity. Idealne matę, na lato. Jako naczynko, polecę Guampę.

Yerba mate w wersji Mate de Leche:
Czyli mate, zalana ciepłym mlekiem, o temperaturze 70-80 stopni.
Idealną odmianą yerby, do tego typu naparu, będzie to yerba, o nazwie Tostada.
Jest to yerba palona. W smaku nieco przypomina smak kawy, i jednocześnie można doszukać się nuty gorzkiej czekolady. Do tego rodzaju naparu, najlepszym rodzajem naczynka, będzie naczynko szklane. Tzw Glassanto. Idealnie ukaże wygląd yerby z mlekiem.

Yerba mate w wersji Matę de Cerveza:
Idealna odmiana yerby, dla fanów piwa . Zalewamy yerbę lodowatym piwem. Jest to kubańska odmiana picia mate. Do tego rodzaju yerby, również polecę Guampę. Idealnie się do tego sprawdzi.

Rodzaje naczynek:

  • Ceramika - klasyczne, najpopularniejsze naczynko do picia mate. Może mieć różny kształt. Zazwyczaj ma od 250-350 ml . Jest bardzo proste w użytkowaniu. Susz może pozostaw w środku dłuższy czas.

  • Tykwa naturalna - Jest bardziej prestiżowe, niż ceramika, ale też trudniej się je użytkuje. W tykwie naturalnej przed użytkowaniem jej, trzeba zrobić tzw Currado. Przemywamy ciepłą wodą, a następnie po wyschnięciu wcieramy oliwę z oliwek w środek tykwy. Zapobiegnie to rozwarstwianiu, oraz pękaniu tykwy w póżniejszym  użytkowaniu.  Nie zalecam zostawiać suszu, na dłuższy czas. Tykwa może spleśnieć.

  • Palo Santo - Tzw Święty Pień. Jedna z najbardziej ekskluzywnych odmian matero. Drewno wypuszcza smak, i zapach żywicy do naparu, dając niesamowite doznania smakowe, jak i zapachowe. Użytkuje się je na podobnym poziomie trudności, jak Tykwę.  Na początek polecam wybrać Palo Santo okute. Mniejsze prawdopodobieństwo pęknięcia drewna.Przed pierwszym użyciem, zalecam wypłukać ciepłą wodą, a następnie odstawić do wyschnięcia. Po wyschnięciu przezornie można zakonserwować wnętrze oliwą z oliwek. Palo Santo lubi, gdy drewno jest wilgotne, nie zalecam jednak długo trzymać suszu po wypiciu. Może spleśnieć. Do tego rodzaju materka, polecę Państwu klasyczną despaladę.

  •  Cuia (Porongo) - Brazylijska odmiana tykwy, do picia Chimarrao. Aby z niej pić, należy utworzyć kopczyk na pół wielkości otworu w materku. Przy tego typu naczyniach, wsypujemy yerbę brazylijską, bardzo drobno pylistą. Zalewać można nawet do 30 razy.

  • Torpedo - Jest to naturalna tykwa, obita skórą naturalną. Bardzo często tego rodzaje naczyń produkuje się ręcznie, na zamówienie.

O tego rodzaju naczynie, trzeba dbać z dużą dozą pieczołowitości.
W tego rodzaju naczynku, można pić yerby wszelkiej maści.

Guampa- Naczynie do picia yerba matę w formie terere
Oryginalne guampy, wykonane są z bydlęcego rogu, lub kopyta.
W takim naczyniu, najlepiej pić yerba matę w formie tenere, czyli na lodowatą wodę.
 
Rodzaje yerba matę:

  • Despalada    
  • Elaborada
  • Elaborada sin palo
  • Elaborada con palo
  • Compuesta con hierbas