Maszynka do mielenia mięsa - niezastąpiony gadżet w każdej kuchni.
Pamiętacie jeszcze PRL, kiedy coś produkowało się po to żeby służyło przez całe życie? Nowoczesność ma swoje plusy, jednak w stronę kupowanych raz na kilka dekad przedmiotów zawsze spoglądaliśmy z utęsknieniem i nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy tej odrobiny nostalgii nie wykorzystali do ułatwienia Wam życia.
Patrico Hurtado, Pixabay.com
SPIS TREŚCI:
- Jaka jest najlepsza maszynka do mielenia mięsa?
- Zalety ręcznej maszynki do mielenia mięsa
- Akcesoria i części do maszynki do mięsa
- Nóż do maszynki do mielenia - jednostronny czy dwustronny
- Sitko - jaki rozmiar wybrać?
- Lejek - do czego służy?
- Budowa ręcznej maszynki do mielenia mięsa
- Montaż maszynki do mielenia mięsa
JAKA JEST NAJLEPSZA MASZYNKA DO MIELENIA MIĘSA?
Nie wiecie tylko gdzie znaleźć sklep z częściami do maszynek do mięsa? Oczywiście to przyprawka.pl. Oferujemy maszynkę do mielenia mięsa ALFA, która jest tak odporna na działanie czasu, że jedyne co może się w niej zepsuć to stół, do którego jest przykręcona!
Z czego zrobiona jest maszynka do mięsa? Tradycyjna maszynka ALFA jest wykonana z wysokiej jakości żeliwa. W taki sposób, że nie sposób uszkodzić mechanizmu mielenia i ścierania. Jedyne, o co musisz zadbać to wymiana ostrzy i odpowiedni wybór sitek. Jako Wasz ulubiony sprzedawca, oczywiście mamy w asortymencie wszystko co sprawi, że nawet po latach intensywnej pracy, maszynka działała bez zarzutu. Zapewniamy, że zarówno maszynka jak i części wymienne zakupione w naszym sklepie przetrwają niezliczone kąpiele w zmywarce bez grama rdzy.
ZALETY RĘCZNEJ MASZYNKI DO MIELENIA MIĘSA
Od pokoleń, niezawodne żeliwne maszynki do mielenia są używane w polskich kuchniach do rozdrabniania nie tylko mięsa, ale też maku, orzechów, nasion czy ziół. Bogaty asortyment noży i sitek do maszynki sprawia, że wachlarz jej zastosowań praktycznie się nie kończy.
Choć obecnie wiele osób uznaje ręczne mielenie za przeżytek, to jednak nie jest to prawdą. Większość znanych szefów kuchni podkreśla przewagę mięsa ręcznie przewijanego przez maszynkę nad tym powstałym przy użyciu narzędzi elektrycznych.
Wśród zalet ręcznej maszynki do mięsa należy wymienić:
- unikalna konsystencja tak zmielonego mięsa,
- niska cena i koszty użytkowania,
- łatwość montażu i mycia,
- uniezależnienie od elektryczności i wysokich rachunków,
- wydajność pracy z różnymi produktami.
Bruno/Germany, pixabay.com
AKCESORIA I CZĘŚCI DO MASZYNKI DO MIĘSA
Akcesoria do maszynek ALFA, które najczęściej są wymieniane to nożyki, sitka i lejki. Wszystkie te części wpływają na jakość i konsystencję wyrobów oraz sprawność pracy maszyny.
Jeżeli nie wiecie gdzie można kupić sitko do maszynki albo noże, to nie musicie dalej szukać, bo przyprawka.pl to nie twój ulubiony sklep ze zdrową żywnością, ale także najlepszy dostawca ręcznej maszynki do mielenia mięsa ALFA i dedykowanym jej akcesoriom.
W stałej ofercie naszego sklepu są maszynki do mielenia ALFA w rozmiarach: 5, 8, 19, 22, 32. Ciekawi was co oznacza numer maszynki do mięsa? Numeracja pochodzi od szerokości otworu do zamontowani noża. Nie trzeba jednak go mierzyć. Aby ustalić rozmiar maszynki do mięsa wystarczy zmierzyć średnicę sita. Niżej przedstawiamy listę długości średnic z odpowiadającymi jej rozmiarami maszynki.
nr 5 | 61 mm
nr 8 | 70 mm
nr 10 | 79 mm
nr 22 | 94 mm
nr 32 | 110 mm
NÓŻ DO MASZYNKI DO MIELENIA - JEDNOSTRONNY CZY DWUSTRONNY
Maszynki i sitka występują w różnych wielkościach. To już wiecie. Jednak dla każdej z tych wielkości istnieją dwa rodzaje noży. Jednostronne i dwustronne.
Czym różni się nóż do maszynki do mielenia jednostronny od dwustronnego? Przede wszystkim grubością. Nóż jednostronny z 4 ostrzami ma 9mm, natomiast dwustronny jedynie 5 mm. To zasadnicza różnica, która sprawia, że nie mogą być używane zamiennie i chęć wymiany nożyka, wymaga również dokupienia innego typu ślimaka do mielenia. Różnią się między sobą długością, na jaką wysunięty jest trzpień, na który nakłada się nóż.
Nóż dwustronny jest tak skonstruowany i wystarczająco cienki, że jego zamontowanie pozwala na użycie dwóch sitek jednocześnie. Jeśli jednak korzystamy tylko z jednego, to części posłużą dwukrotnie dłużej. Wystarczy, że kiedy jedna strona nożyka stępi się, wystarczy go odwrócić i używać kolejne tyle razy.
Jeśli od jakiegoś czasu zastanawiasz się dlaczego maszynka do mielenia mięsa nie mieli tak jak kiedyś, to warto zerknąć na kondycję noży i rozważyć wymianę części w maszynce.
SITKO - JAK WYBRAĆ ODPOWIEDNI ROZMIAR?
Dobór sitek do maszynki do mięsa to domena perfekcjonistów w obszarze domowych wyrobów mięsnych. Wybór jest bowiem ogromny i zależy od tego, jaki produkt i w jaki sposób chcemy zemleć.
Sitka do maszynki do mielenia dzielą się z uwagi na wielkość oczek i tak od długości ich średnik występują rozmiary 1,2 mm, 2,5 mm, 4mm, 7 mm oraz większe. Poza klasycznymi sitkami, są jeszcze tak zwane szarpaki. Od sitek odróżniają ich trzy podłużne otwory, a średnica oczek jest największa ze wszystkich.
Ale które sitko do mielenia mięsa wybrać? Każdy rozmiar sitka jest dedykowany innej pracy. Najmniejszy rozmiar sitka do mielenia najczęściej wykorzystuje się do produkcji pasztetu, parówek i mas wiążących. Doskonale sprawdzają się także do produkcji białej kiełbasy.
PRO TIP
Tłuste mięso lepiej mielić na mniejszej średnicy, chude natomiast na większych oczkach. W ten sposób zachowujemy optymalną konsystencję wyrobów.
Duże oczka według nas najlepiej pasują do wyrobu pozostałych kiełbas oraz do mielenia podudzia czy boczku. Nie chcemy jednak narzucać żadnych reguł. Jeśli lubicie eksperymentować w kuchni, z pewnością po pewnym czasie zobaczycie jakie akcesoria będą odpowiednie, by smakowało tak jak lubisz.
LEJEK - DO CZEGO SŁUŻY?
Lejki są potrzebne przede wszystkim do wyrobu kiełbas. Należy dobrać odpowiedni rozmiar komory oraz wybrać średnicę wylotową lejka. Lejki są zazwyczaj metalowe albo wykonane z tworzywa sztucznego. Musicie wybrać, który z nich będzie bardziej odpowiadał waszej pracy.
BUDOWA MASZYNKI DO MIELENIA MięSa
Zanim kupicie jakikolwiek sprzęt, warto poznać mechanizm jego działania i budowę. Jak działa maszynka do mięsa? Chyba nie może być mniej skomplikowanego urządzenia w kuchni niż maszynka do mielenia ręczna. To narzędzie, które mechanicznie, za pomocą siły fizycznej należy wprowadzić w ruch. W środku znajduje się ślimak oraz noże które mielą kawałki mięsa.
Co można zmielić w maszynce do mięsa? W maszynce do mielenia ALFA poza mięsem na kotlety, możemy zemleć mak, orzechy, farsze różnego rodzaju, wykroić domowy makaron.
Podstawowe części, z których składa się ręczna maszynka do mielenia mięsa to:
- odbiornik z dzwonkiem - do niego ładujemy kawałki mięsa,
- wał ślimakowy - mechanizm, który przesuwa kawałki produktu w stronę sitka,
- nóż - kształtem przypomina śmigło, miele kawałki mięsa lub inne produkty,
- sito - od niego zależy konsystencja mielonego mięsa,
- uchwyt ze śrubą do mocowania,
- rączka do mielenia.
MONTAŻ MASZYNKI DO MIELENIA MIĘSA
Odrobinę trudności podczas montażu maszynki do mielenia ALFA może dostarczyć instalowanie noża. Jeżeli ostrze zostanie przytwierdzone wierzchem do dołu, zamiast kroić i mielić, maszynka będzie miażdżyć. Zastanawiasz się w takim razie jak założyć nóż do maszynki do mięsa? Przed zabraniem się do pierwszego montażu maszynki do mięsa wystarczy zapoznać się z uniwersalną instrukcją obsługi, która odpowiada wszystkim modelom w naszym sklepie.
JAK ZŁOŻYĆ MASZYNKĘ DO MIĘSA - KROK PO KROKU
- Największa część maszynki, czyli obudowa, tak zwana skrzynka - do dużego okrągłego złącza wkładamy spiralny wałek. Weź nóż z czterema ostrzami i przymocuj wklęsłą stronę do zainstalowanego wałka.
- Na nożu zamontuj następnie sitko, w taki sposób, by cięcia na nim pokrywały się z występami na maszynie.
- Elementy połącz przy pomocy dużego gwintowanego pierścienia. Należy dokręcić go do samego końca.
- Za pomocą specjalnej śruby, przymocuj uchwyt po drugiej stronie śruby.
- Złożoną maszynkę umieść na płaskiej powierzchni, np. na stole lub blacie kuchennym i zabezpiecz zaciskiem.
Jeżeli nie jesteście pewni jaki model maszynki spełni wasze potrzeby, albo nie macie pojęcia który rozmiar noża i sitka będzie dla was najbardziej odpowiedni, nie wahajcie się wezwać na pomoc. ALFA to profesjonalna maszynka do mielenia mięsa w Twojej kuchni. Nie wahaj się i zamów jeszcze przed Świętami. Nasz przyprawkowy zespół czeka w gotowości!
Brak komentarzy. Bądź pierwszy!