OLEJ RZEPAKOWY 500ml
Pozyskuje się go metodą tłoczenia na zimno ziaren uszlachetnionych odmian rzepaku o niskiej zawartości kwasu erukowego. Ze względu na bogactwo właściwości prozdrowotnych, nazywany jest często „oliwą północy”.
Tłuszcz roślinny, jakim jest olej, jest nam potrzebny z powodu obecności niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – linolowego (omega-6) i linolenowego (omega-3). Organizm potrzebuje ich do dobrej pracy serca i funkcjonowania układu krwionośnego, pracy nerek, kondycji skóry. Ale nie potrafi ich wytworzyć. Dlatego musimy dbać, by dostarczyć ich sobie w pożywieniu. Oleje należą do najlepszych źródeł tych substancji. Ale równie ważna jest proporcja między nimi. Najbardziej pożądana to dwie części omega-6 do jednej części omega-3. Nie jest łatwo utrzymać taką proporcję, bo w pożywieniu mamy nadmiar kwasów omega-6 w stosunku do omega-3. Ale stosunek kwasów 2:1 występuje właśnie w oleju rzepakowym. W popularnym oleju sojowym jest to 7:1, w słynnej oliwie – 10:1. Pod względem tej proporcji olej rzepakowy góruje nad wszystkimi innymi, z wyjątkiem lnianego, który ma więcej omega-3 niż omega-6.
Dzięki optymalnemu stosunkowi kwasów omega-6 do omega-3, olej rzepakowy zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory.
Olej rzepakowy ma jeszcze jedną ważną zaletę: kwas oleinowy. Zmniejsza on zawartość złego cholesterolu (LDL) i poprawia stosunek dobrego (HDL) do złego. Aż 62 proc. oleju rzepakowego to właśnie jednonienasycony kwas oleinowy. Olej rzepakowy ma najmniej spośród wszystkich tłuszczów nasyconych kwasów tłuszczowych.
W każdym tłuszczu oprócz dobrych są też i niekorzystne dla zdrowia tłuszcze nasycone, które podnoszą stężenie złego cholesterolu. Pod tym względem olej rzepakowy jest najlepszy, bo ma ich najmniej (7 proc.). Najwięcej tych tłuszczów jest w oleju z orzechów kokosowych, palmowym, arachidowym. Więcej nasyconych kwasów ma oliwa (14 proc.), olej sojowy (14,7 proc.).
W rafinowanym oleju rzepakowym występują fitosterole (sterole roślinne) pomocne w utrzymaniu dobrego poziomu cholesterolu i polifenole mające właściwości przeciwutleniające, a więc antynowotworowe i sprzyjające zachowaniu młodości. Obfituje też w komplet witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: witaminę E, witaminę K oraz prowitaminę A
Tokoferole zalicza się do biologicznie czynnych antyoksydantów, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami, a w konsekwencji przed stresem oksydacyjnym, uważanym za jeden z czynników wywołujących liczne choroby, m.in. o podłożu zapalnym – miażdżycę i cukrzycę. Wolne rodniki uszkadzają ponadto błony komórkowe oraz zaburzają przebieg procesów metabolicznych, co może prowadzić do rozwoju nowotworów.
Zawartość tokoferoli jest istotna także z innego powodu. W przypadku oleju rzepakowego, w którym znajdują się kwasy wielonienasycone (kwas α-linolenowy), tokoferole (a zwłaszcza γ-tokoferol) zapobiegają niekorzystnemu jełczeniu oleju w wyniku utleniania.
Zawarte w oleju rzepakowym jednonienasycone kwasy tłuszczowe pomagają nie tylko zapobiec ciężkim chorobom serca, ale również wspomagają utrzymanie we krwi prawidłowego poziomu glukozy. Prawidłowy metabolizm organizmu utrzymuje glukozę i insulinę na właściwym poziomie, dzięki czemu osoby cierpiące na chorobę cukrzycową są w mniejszym stopniu narażone na wahania ich poziomu we krwi. Tym samym, olej rzepakowy wyraźnie zmniejsza wiele problemów o charakterze diabetologicznym, ułatwiając codzienne funkcjonowanie pacjentów.
Bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe olej rzepakowy może pomóc zredukować tłuszcz brzuszny – ogłosili naukowcy z z Peensylvania State University podczas zjazdu Towarzystwa ds. Badań nad Otyłością w Nowym Orleanie.
Badacze testowali pięć różnych olejów i ich mieszanek: sam olej rzepakowy, olej rzepakowy o wysokiej zawartości kwasu oleinowego, olej rzepakowy o wysokiej zawartości kwasu oleinowego z DHA, olej kukurydziany z olejem z krokosza barwierskiego oraz olej lniany z olejem z krokosza barwierskiego.
W badaniach wzięło udział 101 osób z otyłością brzuszną, mających lub znajdujących się w grupie ryzyka zespołu metabolicznego, czyli współwystępowania takich problemów, jak cukrzyca typu 2, nadciśnienie, wysoki poziom glukozy we krwi oraz niski poziom „dobrego” cholesterolu HDL.
Przez cztery tygodnie uczestnicy dwa razy dziennie pili napój typu smoothie, zawierający jeden z olejów lub ich mieszanek. Dawka oleju była ustalana w zależności od indywidualnego zapotrzebowania na kalorie.
Po czterech tygodniach u osób codziennie spożywających olej rzepakowy zaobserwowano niewielką, lecz zauważalną redukcję tłuszczu brzusznego w porównaniu ze stanem sprzed czterech tygodni. Okazuje się, że jednonienasycone kwasy tłuszczowe, zawarte m.in. w oleju rzepakowym, sprzyjają pozbywaniu się tłuszczu brzusznego, który zwiększa ryzyko chorób układu krążenia, cukrzycy oraz zespołu metabolicznego.
Olej rzepakowy, podobnie jak większość olejów roślinnych, jest bogaty w dobrze przyswajalną witaminę E, która jest absolutnie niezbędna dla utrzymania zdrowia i dobrej kondycji skóry. Witamina E jest bardzo skutecznym antyoksydantem, zapewniającym efektywną ochronę skóry przed szkodliwym i niszczącym działaniem wolnych rodników. Pozwala również utrzymać prawidłową elastyczność i delikatną gładkość, a także przyśpiesza gojenie się ran, redukuje plamy i znamiona, jak również spowalnia pojawianie się zmarszczek i zmniejsza widoczność blizn po trądziku. Olej rzepakowy sprawia tym samym, że wolne rodniki, będące jednymi z najbardziej niebezpiecznych związków w organizmie, mają bardzo ograniczoną zdolność niszczenia struktury skóry. Zapewnia on zatem zdrowszy i piękniejszy wygląd, niezależnie od wieku.
Zalecane dzienne spożycie to ok. 2 łyżki dziennie przy diecie o obniżonej ilości kalorii. Przy normalnej diecie 3 łyżki. Ze względu na zawartość kwasów omega-3 kobiety w ciąży powinny zwiększyć spożycie oleju rzepakowego.
Najlepsze właściwości zdrowotne ma olej rzepakowy tłoczony na zimno.
Z uwagi na to, że nasz olej rzepakowy na żadnym etapie wytwarzania nie jest poddawany rafinacji, nie zawiera dodatków chemicznych ani konserwantów i jest w 100% produktem naturalnym, należy przechowywać go w ciemnym i chłodnym miejscu.
Informacje dotyczące właściwości oraz działania oferowanych produktów zostały przygotowane na podstawie materiałów ogólnodostępnych.
Wyprodukowano w Polsce
Koszt i czas dostawy:
Zrób zakupy za minimum 100 zł a otrzymasz przesyłkę za darmo!
Darmowa wysyłka dotyczy dostaw na terenie Polski.
Czas realizacja zamówienia:
Przesyłki nadawane są niezwłocznie, od momentu zaksięgowania zapłaty. Maksymalny czas wysyłki Twojego zamówienia to 2 dni robocze.
Dostępne formy płatności:
nr konta: 21 8523 0004 0019 8071 2000 0001
PROGRESS Artykuły do produkcji masarskiej IRENEUSZ MUNDZIK w spadku, NIP: 6641146054
ustanowiono zarządce sukcesyjnego panią: KAMILE MUNDZIK
ul. Bobowskich 4, 26-110 Skarżysko-Kamienna
2. W przypadku wystąpienia konieczności zwrotu środków za transakcję dokonaną przez klienta kartą płatniczą sprzedający dokonana zwrotu na rachunek bankowy przypisany do
karty płatniczej Zamawiającego.
Karty płatnicze:
- Visa
- Visa Electron
- MasterCard
- MasterCard Electronic
- Maestro
Podmiotem świadczącym obsługę płatności online jest Blue Media S.A.
Z myślą o naszych klientach sprowadzamy artykuły zaliczane do zdrowej żywności i żywność fit. Sprowadzamy również przyprawy i suszone owoce z każdego zakątka świata. Atutem naszych produktów jest jakość i cena. Sklep powstały z pasji do smaku i zdrowej żywności. W naszej ofercie znajduje się bogaty wybór produktów, które urozmaicą Twoją kuchnię oraz nadadzą przygotowywanym potrawom unikatowego smaku. Udostępniamy także tradycyjne receptury i przepisy masarskie oraz udzielamy porad technologicznych, dzięki czemu wielu zadowolonych klientów rozpoczęło własną przygodę z wędzeniem i swojskim wyrobem.
Firma działa na rynku od 1994 roku. Początkowo zajmowaliśmy się głownie artykułami do produkcji masarskiej, jednakże od 10 lat rozszerzamy asortyment, starając się sprostać oczekiwaniom klientów. Rozpoczęliśmy konfekcjonowanie sypkich przypraw i mieszanek przyprawowych.
Dziś na życzenie klientów w naszej ofercie znaleźć można przyprawy z całego świata, unikalne mieszanki przyprawowe, różnorodne orzechy i suszone owoce, a także oleje tłoczone na zimno i miody. Również z myślą o naszych klientach oferujemy artykuły zaliczane do zdrowej żywności i żywność fit. Ponadto w naszym sklepie oferowane są profesjonalne noże rzeźnicze, masarskie i do ryb oraz artykuły masarskie. Atutem naszych produktów jest wysoka jakość i cena. Wszystkie nasze towary są najwyższej jakości!
Udostępniamy tradycyjne receptury i przepisy masarskie oraz udzielamy porad technologicznych. Wiele osób dzięki nam rozpoczęło przygodę z wędzeniem i swojskim wyrobem.
Od 2016 roku mamy nową siedzibę w Skarżysku przy ul. Bobowskich 4.
Twój koszyk jest pusty.
Dokonaj swoich pierwszych zakupów